Guizhou Zunyi Hailongtun renovation project

Guizhou Zunyi Hailongtun renovation project

Lead Architects: Haiwei Yu 
Design Team: Yanyan Liu, Qipeng Zhu, Yawen Wei, Xiaohe Mu
Project location: Zunyi,Guizhou,China
Completion Year:2014
Gross Built Area (square meters):  1880㎡
Photo credits: Guangyuan Zhang
Type of Project: Renovation
(in ‘first name last name’ order) 
Structure Design:Qi Wang, CADG
Landscape Design: Huan Liu, CADG
Interior design: Ke Liu, Chun Lu
collaboration: Tongbin Chen, Jian Liu

Façade design: Sanxin Façade Engineering CO.LTD


Hai Long tun relics between the mountains located in the north of Gui Zhou. From the five dynas-ties to the Ming dynasty, the leader family ‘Yang’ of this region built the castle defense and palace, governing the
north area of Gui Zhou province. All of these had been burned to ash in many at-tacks in the 17th century. Today, the remaining stone wall and base will be protected as the com-mon heritage of mankind.

 

 This is a renovation project. Project is a threefloors building with gray tilefacing, located at the gateway of Long yan 
mountain top. The parapet form is similar to the 
Great Wall, and the outer arches looks like the caves in miniature., it is very difficult to define the form of this building.

The construction of this building began with the tourism planning few years ago. After completion, this building has not
really put into use and been wasted so far. Our work is to reform it to a multi-purpose temporary building with the functions of relics exhibition, visitor center and office room, as the unique entrance
of the ruins of Hai long Tun.

Finally letting everything back to its original appearance and leaving one channel for understanding。

‘Vanishing’ is a renovation strategy of this project. In addition to the demolition of building, change shape is also a 

solution to make the building less visible. We use layer upon layer bamboo wall to parcel the old building as a cocoon, 
cube shape disappear. After project completion, we planted live bamboo inside bamboo walls, making the facade
becomes more exuberant. We hope using this way to shield the building.

We try to put the new functions together after removing the old wall and attached facilities. Through the parking lot
and entrance courtyard which enclosed by bamboo walls, visitors can slowly go into the interior. The design of the high 
pass entrance hall integrates the tourist service functions. The central hanging box and the only stair leading visitors 
step into the second floor. After visiting the relics’ exhibition of Hai Long tun, visitors can come to the third floor 
lounge, overlooking the mag-nificent valley landscape and pursuing the memories behind the cloud and fog.

We choose the bamboo in Chishui area, Guizhou, for the rich production and the extremely fast growth rate, which is 
a ecological building material.After drying and anticorrosive treatment,bamboo is uniformly hung on the steel structure. 
The bamboo wall, architectural skin, covers the building,  spreading into the plaza, showing a natural boundary.

Info
Back
Facebook Tweet weibo
links: 作品集整理培训 加州艺术学院 艺术留学 艺术奖学金 芝加哥艺术学院 美国艺术留学作品集培训 美国环球艺术 艺术留学作品集 艺术留学作品集 艺术留学作品培训 美国艺术留学 马里兰艺术学院 罗德岛设计学院